• Nieuws
 • Over Thuis in Emmen
 • Agenda
 • Contact
 • Valies: Praktijk voor rouw en verlies & creatieve therapie

  Valies: Praktijk voor rouw en verlies & creatieve therapie

  Als het gaat over rouw en verlies, dan denken we vaak als eerste aan het verlies van een dierbare door overlijden. Maar verlies is er ook bij scheiding, verlies van (psychische)gezondheid, verlies van werk of functie (reorganisatie). Ongewenste kinderloosheid, miskraam, doodgeboorte of ouderschap van een gehandicapt kind. Ik gebruik in mijn praktijk niet het woord rouwverwerking, want afval verwerk je, rouw niet. Rouw gaat niet voorbij, het wordt een deel van je levensverhaal. Ik kan iemand troost bieden, maar geen verdriet wegnemen.

  Rouw is een hoofdstuk in je leven dat er, of je dat nu wilt of niet, bij gaat horen. Het is een mythe dat je na een jaar een heel eind bent. Ieder rouwt op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo. Wie rouwt moet als het ware een aantal klussen klaren. Allereerst moet je het verlies zien te accepteren. Daarnaast moet je de pijn voelen die het gevolg is van het verlies, je moet je aanpassen aan het leven zonder de dierbare, maar ook de dierbare emotioneel een plek geven in dat leven.

  Eigenlijk zijn er twee manieren om met verlies om te gaan: je kunt constant met de dierbare en het verlies bezig blijven, of je kunt je leven oppakken en afleiding zoeken. Wie alleen het eerste doet, komt niet verder, wie alleen het tweede doet, geeft het verdriet geen ruimte. Rouwen is af en toe het ene doen, en af en toe het andere, zoals in een roeiboot twee riemen nodig zijn om vooruit te komen’.

  In mijn praktijk aan huis, maak ik naast het voeren van gesprekken gebruik van creatieve-, lichaamsgerichte- en ervaringsgerichte werkvormen en opdrachten. Bent u nieuwsgierig of Valies iets voor u kan betekenen? Wees Welkom!

  Bertine Koens

  Markeweg 1A

  7846 AG Noord Sleen

  T. 06 – 2693 4042

  www.valies.info