• Nieuws
 • Over Thuis in Emmen
 • Agenda
 • Contact
 • ´Meer psychosociale ondersteuning en flexibele zorg nodig bij dementie´

  Klaartje Schouten van dagbesteding Adrianahoeve te Meppen

  Er wordt een diagnose gesteld en je gaat weer naar huis met de ziekte dementie. De arts zei nog, we kunnen medisch gezien weinig voor u doen. Er wordt niet gesproken over wat dit voor je leven betekent, hoe behoud je je eigenwaarde en het plezier in je leven. Er is weinig tot geen psychosociale ondersteuning. Dementie is een heftig en bewust proces. Je raakt jezelf kwijt en dat is beangstigend helemaal als je ervaart dat sommige mensen om je heen je behandelen alsof je jezelf al kwijt bent. Als partner wordt je mantelzorger, je ziet de liefde van je leven veranderen. Het gezamenlijk oud worden komt er ineens heel anders uit te zien.

  Het is bijzonder om de verschillen in dementie te zien bij onze bezoekers. Een mevrouw weet bijv. na 5 minuten niet meer wat ze gezegd of gedaan heeft, maar ze kan wel alle handelingen zelfstandig uitvoeren en actief reageren om een veilige situatie te behouden. Tijdens de maaltijd verteld ze altijd hoe gezellig ze het vind dat we gezamenlijk eten, maar toch hoopt ze zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Wij vinden het mooi om een schakel in haar netwerk te zijn. Wij mogen ervaren hoe liefdevol mensen thuis ondersteunt worden door hun mantelzorger. Zo zien en horen wij hun vertrouwde gebruiken. Wanneer een partner in alles ondersteuning moet bieden daar de handelingen niet meer gaan, 24 uur per dag een toeziend oog moet bieden daar hij/zij zelf niet meer een veilige situatie in kan schatten. Je bent zo op elkaar ingespeeld dat op tijd signaleren of hij/zij naar het toilet moet of op de juiste manier reageren om onrust te voorkomen. Dit alles gaat om zorg op maat. Wij begrijpen dat de mantelzorger ook op maat ontlast moet worden.

  Wij bieden geen woongelegenheid maar door de logeermogelijkheid wordt er wel een tijdelijke 24uurszorg geboden. In de jeugdzorg wordt hier veel gebruik van gemaakt om de ouders en de rest van het gezin te ontlasten maar ook om het kind zo veel mogelijk in zijn eigen beschermde woonomgeving te laten leven totdat het tijd is om zijn wereld te vergroten. Waarom zou een oudere niet zolang mogelijk beschermd in zijn eigen vertrouwde woonomgeving kunnen blijven vinden wij. Voor de mantelzorger is het belangrijk dat de zorgverlener de zorg zo flexibel mogelijk kan leveren, zodat de mantelzorger ontlast wordt waar hij/ zij dat nodig vindt.

  De Adrianahoeve is voor een ieder toegankelijk. Wij rekenen geen kosten voor het halen en brengen, en eten en drinken. Dit is een bewuste keuze, dat ook al heb je alleen AOW er geen wekelijkse kosten bij komen. Wij hebben veel aandacht voor een dagelijkse wandeling(voor diegene die ervan houd), doordat wij met voldoende mensen op de werkvloer staan hebben wij veel persoonlijke aandacht. Wij prijzen ons gelukkig met de prachtige omgeving die wij onze bezoekers kunnen bieden tijdens de wandeling of op de duofiets. De aangename sfeer in onze karakteristieke boerderij zal een ieder als warm en beschermend ervaren.

  Mepperstraat 22
  De Adriana Hoeve
  7855 PJ Meppen
  T. 06 – 2182 5366
  info@adrianahoeve.nl

  Meer weten over de Adrianahoeve? Kijk op www.adrianahoeve.nl.